Proteiinin tarve

Ihmisen ikääntyessä proteiinin tarve lisääntyy ja elimistön kyky käyttää proteiinia hyödykseen heikkenee. Proteiinia olisi tarpeen syödä päivittäin vähintään 80 grammaa. Mikäli liikuntaa on paljon tai sairastaa, niin proteiinin tarve lisääntyy entisestään. Proteiinia kannattaisikin sisällyttää jokaiselle aterialle ja välipalalle. Jokaisella aterialla olisi hyvä olla 20-30 grammaa proteiinia ja jokaisella välipalalla 10-15 grammaa.

Vinkkejä proteiinin saannin lisäämiseksi:

  • syö runsaasti maitotuotteita
    • maitoon keitettyä puuroa
    • jogurttia puuron päällekalastaja_v2.png
    • juustoa leivälle
    • rahkaa, jogurttia, viiliä, raejuustoa tai kokkelipiimää sellaisenaan tai marjojen tai hedelmien kera
    • maitojauhetta tai raejuustoa ruokiin
    • maidot, rahkat, jogurtit, jotka sisältävät enemmän proteiinia kuin tavanomaiset maidot ja maitotuotteet
  • lisää täyslihaleikkeleitä tai juustoa tai kananmunaa leivälle tavallista runsaammin
  • nauti lämmin ateria, jossa lihaa, kanaa tai kalaa
  • sekoita papuja, linssejä, herneitä keittoon, salaattiin ja kastikkeeseen tai käytä sellaisinaan lisukkeina
  • proteiinipatukat
  • täydennysravintovalmisteet, joissa runsaasti proteiinia

Kuitupitoisesta ruusta