Tutkittua: ikääntyneiden omaishoitajien ravitsemuksessa parannettavaa

Share |
21.11.2016

Porin perusturvan alueella on tutkittu 79 ikääntyneen omaishoitajan ruokailutottumuksia. Tutkittavat ovat yli 65-vuotiaita syyskuussa 2015 alkaneisiin hyvinvointi- ja terveystarkastuksiin ilmoittautuneita henkilöitä. Ravitsemuksen projektityöntekijä, ETM Susanna Kunvik kertoo, että Suomessa tehdyt omaishoitajille suunnatut ravitsemustutkimukset ovat harvinaisia.

Tutkimuksessa havaittiin omaishoitajien ruokavalion sisältävän niukasti proteiinia, kuitua, folaattia sekä D-vitamiinia. Lähes 20 %:lla tutkittavista aliravitsemuksen riski oli kasvanut ja yksi tutkittava oli aliravitsemustilassa.

Kunvik muistuttaa, että heikentynyt ravitsemustila vaikuttaa ikääntyneen hyvinvointiin, immuniteettiin, lihaskuntoon ja sairauksista toipumiseen. Pienillä muutoksilla voidaan saada hyviä tuloksia.

Omaishoitajien ravitsemustutkimuksessa on tarkoitus selvittää ravitsemuksen yhteyttä hyvinvoinnin eri osa-alueisiin, kuten koettuun elämänlaatuun sekä psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Tutkimuksesta uutisoi Yle Uutiset sekä Porin kaupunki:

http://yle.fi/uutiset/3-9285598

https://www.pori.fi/uutiset/2015/09/omaishoitajienravitsemustutkimusalkaa.html#.WDMKtH1jLZ4

05.06.2018Muistin eväät -hankkeen Facebook-sivu käytössä
29.01.2018Uusi hanke: Muistin eväät - toimintaa ruuan voimalla
10.01.2017Hyvää vuotta 2017! Tervehdys Elä unoha evväitä -projektista
16.12.2016Tulossa keväällä 2017: Ravitsemusfoorumi Kuopiossa
21.11.2016Tutkittua: ikääntyneiden omaishoitajien ravitsemuksessa parannettavaa
10.11.2016Tutkittua: muistisairaan henkilön hyvää elämää kotona
20.10.2016Voimaa ruuasta -lehdessä muistisairauksista ja ravitsemuksesta
17.10.2016Tutkittua: ravitsemushoito parantaa iäkkäiden kotihoidon asiakkaiden ravitsemustilaa
29.09.2016Yle Uutiset: hoitolaitoksessa asuvien ikääntyneiden ravitsemushaasteista
27.09.2016Mitä minulle kuuluu? Muistiviikko Pohjois-Savossa

Siirry arkistoon »